Läste i går i tidningen Arbetarskydd att ”Chefer är rädda för att ge feed-back”. De är rädda att medarbetaren ska bli aggressiv, ledsen eller kränkt. Och därför skjuter de upp feedbacken på framtiden. Och så blir allt bara värre, för båda parter. Så stod det inte särskilt mycket mer av intresse…

I mina föreläsningar så lyfter jag gärna frågan kring feed-back, återkoppling, respons. Något alla vill ha! Som ingen verkar tycka sig få! Intressant kan man tycka. Det är ju inte så i alla fall att det är brist på modeller och metoder. Snarare tvärtom!
En kund sa till mig nyligen ”jag fattar inte att vi har ett sånt problem med feed-back, alla här har ju gått feed-back kursen”.

Hm, tänker att det kanske är just det som är problemet.

Om cheferna går på kurs för att lära sig en metod, en modell och sen provar att applicera den kors och tvärs på alla, så är det kanske inte så konstigt att det inte fungerar. Tänker också att många ledare, och andra, kanske till och med undviker att pröva nytt, för ”det gamla funkade ju inte heller”. Och så komma med modell z till mottagaren som redan fått ta del av både metod x och y som avmätt undrar om man varit på kurs är sällan engagerande och utvecklande – för någon.

Hur skulle 1 modell kunna passa alla?

Tänk om alla istället valde att reflektera över vad som ska bli annorlunda! Vad ska det leda till? För vem ska återkopplingen levereras? När? Hur? Vad ska paketeras? Och hur ska det framföras inte minst?
Vad behöver jag utmana hos mig själv för att kunna vara saklig och korrekt?  Vad är sant? Vad har jag valt att tro – eller inte tro? Om den andra, mig själv, situationen?

Och när jag väl förstått detta, kan jag använda hela mitt register och hela min erfarenhet och skapa ”min” egen metod. Och välja om och nytt från mitt eget feed-back förråd och skapa det som behövs när det behövs. Och vara säker på att min feed-back inte handlar om mig och vad jag tänker, tycker och ”känner” utan mer om den andra personen. Och vad han eller hon sagt, gjort, presterat eller levererat.

Jag röstar för orädda chefer som inte bara vågar ge feed-back utan också vet varför!