så den andra metaforen då….

det kom sig av ett samtal med en adept där det visade sig att Teamwork var på agendan i organisationen, och där vi samtalade om hur viktigt det kan vara att just i ett team, vara överens om vad ett team är.

Plättlätt metafor förstås, eftersom hjärnan är lite lagom fotbolls-smushig efter de senaste veckornas något påträngande vm-fokus. Nu kan jag ju inte särskilt mycket om fotboll, som ni som läser min text förmodligen kommer att märka. Är lite stolt dock att jag faktiskt har hyfsad koll på off-side regeln ;-)!

I ett team så måste ju alla spela som ett lag! Det är ju förstås grundläggande. Lika grundläggande är att alla har sin specifika funktion! I bästa fall har man hyfsad koll på vad de andra 10 personerna på plan har för sig, vilken roll och vilket uppdrag de har tagit eller fått. I allra bästa fall vet man vilka de andra 10 är.

Coachen står vid sidan av planen. De är aldrig så att man byter ut en av spelarna mot tränaren. Då tappar man den som ska ha överblick och koll på allt som sker, i det egna och i motståndarlaget. Lagspelarna måste hantera sig själva, bollen och situationerna efter det man tidigare bestämt. Eller med stor flexibilitet när det så krävs. Tror mig också ha sett att när den som ska stå vid sidan blir lite för engagerad och lägger sig i lite för mycket vad som sker på plan, så kan de utvisas upp på läktaren. Månne en ännu bättre plats att ha överblick över situationen. Problemet är att det är lite väl ensamt där. Och ingen fortsatt möjlighet till kommunikation med spelarna. Och tänker att det inte är alldeles omöjligt att detta metaforiskt kan ske i en organisation med, att den som ska leda processen fram till en vinst blir utvisad till läktaren och spelarna får klara sig själva.

Några av de lag där man har de allra bästa spelarna går inte vidare i VM och vad kan vi kanske lära av det? Kanske att lagspel behöver teamplayers 🙂 Inte självlysande stjärnor med en egen agenda (och väldigt bra betalt 😉 )

Det är ju avgörande att alla vet vad som ska ske, att man behåller platser och positioner, och att man aldrig tappar kommunikationsmöjligheterna med varandra.

Lös uppgiften, vinn matchen, seriespelet, cupen, medaljen – eller se till att ha superkul när ni spelar!

Lite mer sång och dans kanske, både här och där?