Så försöker jag vara trogen min ursprungliga intention med bloggen – vad lärde jag i går. Oavsett om det var något helt nytt och överraskande, eller något jag kanske redan visste, men låtit falla i glömska.

Jag satt i ett samtal med en person igår som upplever att hen sitter fast! Hjärnan säger en sak. Men kroppen reagerar inte. Huvudet vet precis vad som ska ske, men inget händer. Och kontakten och avståndet mellan ord och handling upplevs oändlig. Med många års övning i ett mönster som inte är särskilt gynnsamt, eller kanske till och med skadligt, så är det vare sig förvånande eller överraskande att alla pusselbitarna på bordet ser helt identiska ut. Att ens lyfta på dem är ett oöverstigligt steg, när alla bitar redan har vänts på om och om igen. Efter mitt inlägg igår  påminde en kär vän  mig om att det inte alltid ska till en bärgare för att få loss någon ur gamla hjulspår – ibland räcker en vindpust! Från rätt håll, i rätt riktning, vid rätt tillfälle – tänker jag att det är precis just så. Jag förespråkar ju själv ständigt ”minsta möjliga justering för största möjliga effekt” och behöver förstås också få rätt vindpust vid rätt tillfälle. Och bli påmind om det jag redan vet! Tack S!

Så tillbaka till min klient. Hen letade nog ändå efter bärgaren, den stora röda bilen som kunde ta över och kanske dra lasset en bit på vägen. Med en övertygelse om att det var något riktigt stort som fastnat, var det  just det sökljuset var satt på. Under samtalet flyttade vi försiktigt ljuset till att i stället leta efter fröet som möjligen skapade mönstret. Och där fanns det, fröet som hade vuxit sig starkt och kraftfullt, som stod i vägen för allt annat. Ett frö som någon annan för länge sen, obetänksamt och oförsiktigt, hade sått där det kunde gro som bäst. När det kunde gro som bäst. En kommentar, två meningar, där de slog rot och osynligt fann all sin näring under årtionden. Insikten att hen till och med själv hade sett till att vattna och gödsla gav kraft att välja om och välja nytt. Och det frö som hade grott blev som trollet som kom ut i solen.