Ordet mentor används ofta för en pålitlig vän, rådgivare eller lärare, oftast en äldre och erfaren person som hjälper en yngre. Och många undrar om det är samma som en coach.

Det finns egentligen mer likheter än skillnader i coachning och mentorskap, men den kortaste och enklaste förklaringen är att mentorskap oftare sträcker sig över längre tid och att man har ett bredare perspektiv och helhetssyn. Således är en coachning en kortare insats och inom ett snävare och mer specifikt område.

Speciellt i mentorskapet är också att det är ett gemensamt lärande och utveckling. Jag lär mig massor av mina adepter, och utvecklar mitt mentorskap tack vare de nya insikter och erfarenheter jag får i våra samtal.

Ordet mentor kommer från antiken (grekiska: Μέντωρ) och berättelsen om Odysseus.

Han skulle ut på resa och bad sin gode vän Mentor att ”ta hand om min son Telemachos och lär honom allt du vet”. Under resans gång tog gudinnan Athena Mentors skepnad och tog över mentorskapet och vägledde sonen under Odysseus frånvaro.

Så den första mentorn var således faktiskt en kvinna!

Som mentor jobbar jag framför allt med förändringsprocesser, med ledarskapet och individuell utveckling, även om adepten är en företagsledare. Det är, enligt mig, där förändringen måste starta. Inte i nya marknads- affärs och expansionsplaner.

Det är förstås viktigt att du som adept hela tiden själv har viljan att förändras. Även om jag ska finnas där med uppbackning, måste adepten göra jobbet själv och vara på det klara med exakt hur förändringen ska göras.

Och du behöver inte alls vara företagsledare, eller ledare alls för delen. Ett mentorskap är för dig som vill utvecklas över tid och är beredd att göra det som ska göras.

Exempel på pågående uppdrag

  • HR-chef med behov av verktyg för att öka effektivitet i verksamheten
  • Chef med önskemål om att balansera jobb/privatlivspusslet och hantera sin stress
  • Ledare med behov att att finna ny riktning i sin karriär
  • Medarbetare som har gått vilse i en omorganisation
  • Privatpersoner som ”sitter fast”, som behöver assistans för att hantera sitt liv och komma vidare

Jag har under tre års tid arbetat ideellt för Almi i deras Mentorprogram.

Under det senaste året har jag arbetat med min adept Zeki Yalcin som driver restaurangkedjan Grekisk Kolgrillsbaren. Läs en intervju med honom (och mig) här.

Förra året blev jag Årets Mentor i Almis program, något jag självklart är både stolt och tacksam över. Inte minst över den fina motiveringen se här vid sidan.

Läs mer här om Årets mentor.

Om du är nyfiken och vill veta mer så hör du förstås av dig till mig.

Motivering till utmärkelsen Årets Mentor Tillväxtföretag:


Mentorn har fått adepten att genomgå en total omvandling när det gäller hennes personlighet. När adepten sökte till mentorsprogrammet var hon en ung kvinna som inte hade tid och ork att göra annat än administrera samt vinna medarbetarnas respekt. Adepten hade starkt behov av att utveckla sig i sin roll som VD och ledare. Under mentorsåret har mentorn lyckats omvandla den unga kaxiga tjejen till en fulländad affärsmässig kvinna med en struktur och röd tråd som genomsyrar företaget. Det här har i sin tur lett till att företaget ökat sin omsättning från 6 miljoner till 10 miljoner samt ökat antal anställda från 30 till 40.